Štitna žlijezda je endokrina žlijezda. Smještena je u prednjem, donjem dijelu vrata, čine ju dva režnja koji su povezani središnjim dijelom. Ona je glavna energetska žlijezda i regulira rad svih tjelesnih stanica, jer hormoni koje ona luči direktno utječu na metabolizam svih tjelesnih stanica.

Hormoni štitne žlijezde su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Štitna žlijezda nadređena žlijezda hipofiza luči tiroidni stimulirajući hormon (TSH). Preporučuje se mjerenje slobodnih oblika hormona štitne žlijezde iz krvi (fT3, fT4, TSH). Svakako treba kontrolirati i antitijela štitne žlijezde jer se u današnje vrijeme sve češće pojavljuje antoimuna bolest štitne žlijezde koju karakteriziraju visoka antitijela u krvi.

Kada treba uraditi ultrazvuk ?

Ultrazvuk treba napraviti ukoliko postoji sumnja na proces u štitnoj žlijezdi. Preporuku za ultrazvuk može dati ljekar opće medicine, na temelju subjektivnih smetnji osobe ili se ultrazvuk može raditi po preporuci endokrinologa (specijalista za žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem). Najčešći takvi simptomi su:

  • umor,
  • gubitak koncentracije,
  • dobivanje na tjelesnoj težini,
  • nesanica,
  • usporen metabolizam,
  • opadanje kose.

Tada prvo treba napraviti laboratorijske nalaze (hormone i antitijela ), a kako bi se upotpunila dijagnoza, svakako i ultrazvuk.

Kako se pripremiti za ultrazvuk štitne žlijezde?

Ultrazvuk je bezbolna i jednostavna metoda pregleda, radi se u položaju ležeći na leđima. Ljekar ultrazvučnom sondom mjeri veličinu štitne žlijezde, gleda njezinu morfologiju, eventualne čvoriće i promjene. Ne postoji posebna priprema za ultrazvuk štitne žlijezde niti životna dob u kojoj se taj pregled treba raditi.

Cijena ultrazvuka štitne žlijezde je 50,00 KM.

Ostale cijene usluga saznajte na našem CJENOVNIKU

Zakazati se možete pozivom na broj 033 467 444