Razvoj antitijela normalan je imunološki odgovor organizma na postojanje patogenog faktora, pa iako je SARS-CoV-2 novi virus i ne znamo puno o razvoju imuniteta kod čovjeka, novije studije dale su vrlo ohrabrujuće podatke, jer su dokazale porast antitijela već u prvoj sedmici infekcije i to u početku IgM, a nakon toga i IgG antitjela, čak i kod pacijenata koji su SARS-CoV-2 RNA bili negativni.

Piše: Mr.sc.Lejla Čano Dedić, voditelj laboratorije Atrijum

Rast nivoa antitijela počinje 5-6-og dana od početka infekcije, pri čemu je prisutnost antitijela  u prvih 7 dana < 40% da bi se vrlo brzo povećala  na 80 do 100% 15-og dana. Suprotno tome virusna RNA se smanjivala od 67% 7-og dana, do 46% 15-og dana pa nadalje.

Ispitivanje antitijela može imati važnu ulogu kod:

  • kod pacijenata u početnoj fazi bolesti kod kojeg nije potvrđena SARS-CoV-2 RNA iz briseva gornjih dišnih puteva.
  • zdravog bliskog kontakta u početnom samoizolacijskom periodu, pri čemu porast antitijela upućuje da se radi o vjerojatnom prenosiocu bolesti pa bi kod takvog pojedinca trebalo češće provoditi briseve i pažljivo ga pratiti.
  • pacijenata s potvrđenom SARS-CoV-2 RNA kod kojih seropozitivnost ukazuje na induciranje specifičnog humoralnog imunološkog odgovora

Iako do sada nije razjašnjena uzročno-posljedična veza između imunološkog odgovora i ishoda bolesti dokazano je da se visoki titar ukupnih antitijela protiv virusa može smatrati rizičnim faktorom za razvoj težih oblika bolesti neovisno o dobi, spolu, pratećim bolestima.

Otkrivanje IgG i IgM

Serološkim testom se utvrđuje prisutnost, količina antitijela, koja se razvija nakon kontakta s virusom i govori o imunološkom odgovoru organizma na virus.

Prisutnost SARS-Cov-2 IgG antitijela omogućuje identifikaciju osoba koje su bile zaražene, preboljele bolest i potencijalno postale imune. Uzorak je puna krv (plazma ili serum) prikupljena ili iz prsta ili venepunkcijom. Rezultati su gotovi vrlo brzo (15-20 min).

Test na Covid-19 je pogodan za otkrivanje i bolesnih i izliječenih osoba (cjelokupna imunološka populacija). Ovaj je test osobito koristan za definiranje opsega populacije koja je došla u kontakt sa virusom (uključujući i asimptomatske slučajeve), a opsežni skrining s ovim testom pomoći će u budućem predviđanju razvoja bolesti. Metoda ne detektira prisustvo virusa već antitijela na virus  (još uvijek prisutna kod izliječenih osoba)

Novije studije su dokazale porast antitijela već u prvoj sedmici infekcije i to u početku IgM, a nakon toga i IgG antitjela, čak i kod pacijenata koji su PCR tehnikom bili negativni na COVID-19.

  • Pozitivna IgM antitijela – osoba trenutno ima infekciju (bez obzira na prisustvo ili odsustvo simptoma), razvija imunitet, ali je zarazna. Neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Pozitivna IgG antitijela – osoba je bila inficirana, razvila je imunitet, nije zarazna.
  • Pozitivna i IgG i IgM antitijela – osoba još uvijek ima prisutnu infekciju i postepeno razvija trajni imunitet. U skladu sa uputama Epidemiološke službe neophodna je samoizolacija i kontrola testa nakon 14 dana.
  • Negativna oba antitijela-IgG i IgM – osoba nema znakova imuniteta na COVID-19, ali se ne isključuje da infekcija postoji u ranoj fazi. Ako postoji sumnja na kontakt ili su prisutni simptomi ponoviti test za 3-7 dana. Vrijednosti u zoni retestiranja potvrditi putem PCR testiranja

Cijena testiranja u poliklinici Atrijum iznosi 50,00 KM.

Pozivom na broj 033 922 152 možete se naručiti na testiranje