Ortopedija

Ortopedija je medicinska oblast koja proučava, sprječava i liječi bolesti, deformacije i povrede našeg sistema za kretanje (kao i skeleta). 
Ortopedski pregled (anamneza) u Poliklinici Atrijum obuhvata klinički pregled i određivanje načina liječenja, te kliničko ispitivanje bolnog područja.

Ortopedija je medicinska disciplina koja se bavi proučavanjem, spriječavanjem i liječenjem bolesti sistema za kretanje. Naziv ortopedija potiče od grčke riječi “orthos” što znači ravan, uspravan i riječi “paidon” što znači dijete! Ilustracija mladog drveta koje je privezano za ravan stub je pravi simbol ortopedije.

Rana ortopedija podrazumevala je korekciju stanja najčešće kod dijece kao što su skolioze, paralize, tuberkuloze kostiju, a potom i urođene deformitete kao što su iščašenje kukova i deformiteti stopala. Postepeno ortopedija uključuje prijelome, te dislokaciju i traumu skeleta.
Desetinama godina ortopedija se svodila na liječenje preloma manipulacijom kostiju i zglobova, te apsolutnim mirovanjem. Prijelomi kuka kao i mnogi drugi smatrani su neizlječivim i bili su ignorisani. Pacijent bi mirovao, dopuštajući prijelomu da zaraste, a potom je morao prilagoditi način života novonastalim poteškoćama u hodanju, nemogućnošću saginjanja ili drugim poteškoćama koje su proistekle iz krivog srastanja.

Tridesetih godina prošlog veka dizajniran je zavrtanj, klin i ploča kojima su se fiksirali prelomljeni fragmenti kosti i omogućavali idealno zarastanje. Potom je dizajnirana i proteza koja je vremenom počela zamjenjivati oštećene zglobove najprije kuka, pa koljena, pa ramena itd. a na kraju gotovo svih zglobova. To je dovelo do velikog napretka u pogledu podizanja kvaliteta života ljudi.

Ortopedija je danas pretežno hirurška grana, ali isto tako usko sarađuje i sa konzervativnim granama kao što su pedijatrija, neurologija, fizikalna medicina, sportska medicina, školska medicina i reumatologija. Budućnost ortopedije je u rukama temeljnih naučnih disciplina, a prije svega u rukama molekularne biologije i to u smislu uzgajanja kulture hrskavičavih ćelija namijenjenih za liječenje degenerativno izmjenjene i istrošene hrskavice. Genska terapija u ortopediji više nije naučna fantastika već se primjenjuje i u kliničkoj praksi, a prije svega za nasljedne bolesti, a potom i za stečene, degenerativne bolesti kao i za liječenje osteoporoze i uopšteno za poboljšanje zarastanja kostiju i mekih tkiva.

U Poliklinici Atrijum možete uraditi :

Kompletan ortopedski pregled

Kontrolni pregled

Previjanje

Intraartikularna injekcija

Na raspolaganju je  CT i RTG dijagnostika !

U poliklinici Atrijum ordinira Prim.dr Edib Jerlagić i Dr. Karlo Masak

Otvori i pogledaj cjenovnik usluga Poliklinike Atrijum
Cjenovnik usluga