Ortopedija

Ortopedija je medicinska oblast koja proučava, sprječava i liječi bolesti, deformacije i povrede našeg sistema za kretanje (kao i skeleta). 
Ortopedski pregled u Poliklinici Atrijum obuhvata klinički pregled i određivanje načina liječenja, te kliničko ispitivanje bolnog područja.

Ortopedija je medicinska disciplina koja se bavi proučavanjem, spriječavanjem i liječenjem bolesti sistema za kretanje. Naziv ortopedija potiče od grčke riječi “orthos” što znači ravan, uspravan i riječi “paidon” što znači dijete!

Rana ortopedija podrazumevala je korekciju stanja najčešće kod dijece kao što su skolioze, paralize, tuberkuloze kostiju, a potom i urođene deformitete kao što su iščašenje kukova i deformiteti stopala. Postepeno ortopedija uključuje prijelome, te dislokaciju i traumu skeleta.
Desetinama godina ortopedija se svodila na liječenje preloma manipulacijom kostiju i zglobova, te apsolutnim mirovanjem. Prijelomi kuka kao i mnogi drugi smatrani su neizlječivim i bili su ignorisani. Pacijent bi mirovao, dopuštajući prijelomu da zaraste, a potom je morao prilagoditi način života novonastalim poteškoćama u hodanju, nemogućnošću saginjanja ili drugim poteškoćama koje su proistekle iz krivog srastanja.

Tridesetih godina prošlog vijeka dizajniran je zavrtanj, klin i ploča kojima su se fiksirali prelomljeni fragmenti kosti i omogućavali idealno zarastanje. Potom je dizajnirana i proteza koja je vremenom počela zamjenjivati oštećene zglobove najprije kuka, pa koljena, pa ramena itd. a na kraju gotovo svih zglobova. To je dovelo do velikog napretka u pogledu podizanja kvaliteta života ljudi.

Ortopedija je danas pretežno hirurška grana, ali isto tako usko sarađuje i sa konzervativnim granama kao što su pedijatrija, neurologija, fizikalna medicina, sportska medicina, školska medicina i reumatologija. Budućnost ortopedije je u rukama temeljnih naučnih disciplina, a prije svega u rukama molekularne biologije i to u smislu uzgajanja kulture hrskavičavih ćelija namijenjenih za liječenje degenerativno izmjenjene i istrošene hrskavice. Genska terapija u ortopediji više nije naučna fantastika već se primjenjuje i u kliničkoj praksi, a prije svega za nasljedne bolesti, a potom i za stečene, degenerativne bolesti kao i za liječenje osteoporoze i uopšteno za poboljšanje zarastanja kostiju i mekih tkiva.

U Poliklinici Atrijum možete uraditi :

  • Kompletan ortopedski pregled
  • Kontrolni ortopedski pregled
  • Previjanje
  • Intraartikularna injekcija
  • CT dijagnostika
  • RTG dijagnostika
  • Laboratorijska dijagnostika

U poliklinici Atrijum ordiniraju:

  • Prim.dr Edib Jerlagić – ortoped
  • Prim.dr. Karlo Masak – ortoped

Cijena ortopedskog pregleda iznosi 70,00 KM. 

Cijena ostalih usluga u poliklinici Atrijum možete pogledati OVDJE

Otvori i pogledaj cjenovnik usluga Poliklinike Atrijum
Cjenovnik usluga