HSG (Histerosalpingografija)   je rendgenski snimak maternice s ciljem ispitivanja  stanja šupljine maternice i jajovoda. Danas mnoge žene imaju ginekološke probleme, te probleme s genitalnim sistemom treba dijagnosticirati i pravovremeno liječiti.

Najčešća metoda koja se koristi u dijagnostici ginekoloških problema prema današnjim tehničkim mogućnostima je  histerosalpingrafija.

Koja je svrha HSG-a?

Histerosalpingografijom se utvrđuje postojanje intrauterine adhezije,da li su jajovodi otvoreni ili zatvoreni, te postoje li ciste.

Šta  se koristi u HSG dijagnostici?

U izvođenju pretrage koristi se vodotopivi jodni kontrast koji se pod pritiskom unosi kroz vrat maternice.

Kako i zašto dolazi do trudnoće nakon Histerosalpingografije?

Poznato je da nakon samog izvođenja HSG-a se povećava šansa za trudnoćom u prva 4 mjeseca nakon samog postupka. Razlog tome je što nakon aplikacije kontrasta dolazi do kidanja mikro priraslica u materici i jajovodima koji su blokirali put jajnoj ćeliji i spermi.

Da li je bolno snimanje histerosalpingografije?

Histerosalpingografija se snima sa C-lukom. Pacijent ne osjeća bol tokom HSG postupka s C-arm uređajem . Pacijent može nastaviti svoj svakodnevni život nakon snimanja HSG-om, što ovu metodu čini vrlo ugodnom i pouzdanom za pacijentice.

U kojim situacijama se izvodi ovaj postupak?

Ovu bezbolnu i sigurnu metodu ginekolozi primijenjuju kako bi dijagnosticirali mnoge probleme u ginekologiji zbog same lake i pouzdane primjene, također zbog dijagnosticiranja sljedećih problema koje narušavanju zdravlje mnogih žena.

HSG snimanje je pouzdano snimanje koje se primjenjuju u dijagnosticiranju polipa ili fibroida koji se razvijaju u maternici, te koji mogu spriječiti nastanak trudnoće. Polipi, fibroidi i cistične strukture u maternici mogu uzrokovati nepravilnost ili bolnu menstruaciju.

Također, jedna od dijagnostika koje se vrše HSG metodom su i snimanje zatvorenih jajovoda koji su jedan od važnih faktora koji spriječavaju trudnoću.

Za žene s bolnim menstruacijama ili menstrualnim nepravilnostima, preporučuje se HSG metoda.

Urođene anomalije maternice uzrokuju bolnu menstruaciju i spriječavaju nastanak trudnoće. Stoga je najkvalificiraniji način dijagnosticiranja kongenitalnih anomalija HSG.

Kongenitalne anomalije dijagnosticirane pomoću materničnog filma

  • Uterus Didelfis: dvostruka maternica.
  • Uterus Bikornis: maternica s dva odvojena roga.
  •  Arcuate Uterus: maternicu u obliku srca.
  • Uterus Unikornis: jednostrana maternica.
  • Pregrada maternice: Postojanje zavjesa u maternici.
  • Uterus u obliku slova T

Proces nakon snimanja maternice

Žene koje se podvrgnu metodi HSG snimanja ne trebaju da brinu o načinu života nakon HSG metode, jer mogu slobodno i bezbolno da nastave svakodnevne aktivnosti i svoju dnevnu rutinu. Potrebno je koristiti lijekove koje Vam je propisao liječnik i poštovati osnovnu higijensku njegu.

Za više informacija pozovite naš radiološki tim na broj 062 797 000

Cijena HSG-a u poliklinici Atrijum iznosi 250,00 KM