CT urografija je dijagnostička metoda sa kojom se vrši snimanje i evaluacija urinarnog trakta, uključujući bubrega, mokraćnog mjehura i uretra koje vode urin iz bubrega u mokraćni mjehur. CT urografija je bezbolna metoda snimanja u kojoj se koristi kontrastno sredstvo i dokazana je kao efikasna metoda u detekciji problema urinarnog trakta.

Kada se koristi CT urografija?

CT urografija se indicira kod pacijenata koji imaju krv u urinu (hematurija) , kamenac u bubregu, kamen u mokraćnom mjehuru, karcinom urinarnog trakta, obstruktivnu uropatiju, urinarnu infekciju, cistu, strukturalnu anomalije ili smetnje u mokrenju.

Pripreme pacijenata za CT urografiju

Prije samog snimanja CT urografije potrebno je sa ljekarom ili inženjerom obaviti razgovor te provjeriti ukoliko pacijent ima poznate alergije ili ukoliko je imao alergijsku rekaciju na kontrastno sredstvo, ukoliko uzima neke od lijekova kao metformin, antibiotike ili nesterodialne antiinflamtorne lijekove, ukoliko ima dijagnosticirane srčane probleme, astmu, diabetes, bubrežne bolesti ili je prošao transplantaciju organa.

Za bolji ishod snimanja potrebno je popiti dovoljno tečnosti, te ne urinirati,prije CT urografije kako bi se mokračni mjehur proširio.

Izvođenje pretrage

CT urografija se izvodi na način da pacijent leži na leđima dok se stol pomjera te prolazi kroz CT cijev koji pomoču x-zraka i detektora izrađuje sliku. U toku snimanja tehničar može zatražiti da pacijent promijeni položaj te zatim uradi dodatne snimke. Plasira se IV braunila kroz koju se pacijentu daje kontrastno sredstvo koje je poželjno za adekvatnu procjenu funkcije bubrega i urinarnog sistema. Tokom cijelog snimanja inženjer prati stanje pacijenta. CT snimanje je bezbolno te se X-zrake ne mogu osjetiti, na kraju snimanja pacijent ostaje na CT stolu dok inženjer detaljno provjerava snimak te se eventualno po potrebi urade dodatna snimanja. Nakon završetka snimanja braunila kroz koju je plasirano kontrastno sredstvo se uklanja te se pacijent nesmetano može obući. Kompletan proces snimanja traje između 30-40 minuta.

CT urografija iznosi 200,00 KM

CT urografija sa kontrastom iznosi 330,00 KM

Cijene ostalih usluga poliklinike Atrijum pogledajte OVDJE

Pregled možete zakazati pozivom na broj 062 797 000