Brzi test za alergiju

Posljednjih 30 godina porastao je broj pacijenata sa alergijskim oboljenjima u industrijskim zemljama tako da se može reći da svaki treći Europljanin ima neki vid alergijske reakcije.
Posebno zabrinjava činjenica da je u najvećem procentu zahvaćena mlada populacija.
Prema podacima, nažalost, samo mali broj respiratornih alergijskih bolesti biva otkriven u početnoj fazi i pravilno tretiran.Upravo zbog toga je The European Academy of Allergy and Clinacal immunology (EAACI) pokrenula kampanju koja se fokusirala na ranoj detekciji alergija što je svakako zahtjevalo jednostavne i lako primljenjive screening alergo – testove, koji su nužni za ranu dijagnostiku .
Dosadašnji testovi pokazivali su nedostatnu toliko potrebu komfornost gdje se manipulcijom alergena potkožno iazazivala određena alergijska reakcija što je svakako uznemiravalo i plašilo pacijente naročito djecu.

Razvijen je screening test za otkrivanje specifičnih IgE , gdje se putem uzorka krvi uzetog iz prsta šake ili resice uha završava sav kontakt pacijenta sa medicinskim osobljem. Svega par kapi krvi sada je dovoljno za ispitivanje potencijanih alergena na koje je osjetljiva neka osoba.

Cilj novog testa je da na tačan, pravilan brz te komforan način detektuje one alergene na koje je određena osoba osjetljiva. Zahvaljujući ovom testu koji se bazira na klasičnom ELISA testu, pacijentu se nudi komfor pri dijagnosticiranju alergija za svega 30 minuta. Trenutno su u ponudi dva različita testa za testiranje na pojedinačne alergene i to 12 ( najčešćih) inhalacionih i 12 (najčešćih) nutritivnih alergena. Test nudi brzu orijentaciju na koje je alergene pacijent osjetljiv. Kvantitativni laboratorijski test može se koristiti za potvrdu rezultata. U poređenju sa klasičnim, ranijim testovima komparativna studija je pokazala tačnost od 93,3 % do 100% za pojedine alergene.

Izvođenje testa

Test se sastoji od jedne pločice unutar koje se nalazi membrana od 12 polja sa alergenima i 3 kontrolna polja. Krv uzeta iz prsta se miješa sa specijalnim rastvorom i propušta kroz pločicu sa membranom sa alergenima. Nakon inkubacijskog vremena od 15 minuta te nakon ispiranja i nanošenja rastvora razvijača, pločica se ispire i rezultati postaju vidljivi nakon 10 minuta. Cijela procedura traje 30 minuta. Pozitivna reakcija, koja znači prisustvo alergen specifičnog imunoglobulina E detektuje se kao plus(+) u određenom polju sa alergenom, dok negativna reakcija znači odsustvo specifičnog IgE, a detektuje sa kao znak minus (-)
Test sadrži 12 inhalacionih i 12 nutritivnih alregena koji su najčešći uzročnici. Alergeni koji su odabrani u testovima su najzastupljeniji alergeni u više od 90% najčeščih alergija za centralni i južni dio Europe.
Test sadrži inhalacione alergene: grinje kućne prašine, lijeskov polen, mješavina polena trava, pelin, epitel mačke, brezov polen, latex, psećiji epitel, koprivin polen, cladospodium herbarum, aspergillus fumigatus i altenaria alternativa.
Od nutritivnih alergena prisutni su: kokošje jaje, lješnjak, pšenično brašno, riblje prerađevine, kikiriki, mrkva, mesne prerađevine, zrno soje, celer, rakovi, raženo brašno i kravlje mlijeko.
Navedene alergo testove moguće je uraditi i u Poliklinici Atrijum Sarajevo.

dr. Omerbašić F. Amir